Ohita navigaatio

Jäsenkirje 1/2023

Jäsenkirje 1/2023

20.1.2023

Hyvät Kealaiset,

erinomaista alkanutta vuotta!

Kea:n hallituksen ensimmäinen kokoontuminen pidettiin 3.1.2023. Tänä vuonna hallituksemme puheenjohtajana jatkaa Markku Ollila ja hänen varapuheenjohtajanaan aloittaa uusi hallituksemme jäsen Riitta Ristlakki. Uutena hallitukseen liittyy myös Reijo Viitanen. Molemmat uudet hallitusjäsenet ovat kokeneita konkareita edunvalvonnassa, joten olemme todella iloisia saadessamme heidät Kean toimintaan mukaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintamme!

Muut hallituksen jäsenet ovat: Anu Hietala, Kari Nostaja (rahastonhoitaja), Sanna Saarinen (sihteeri) ja Katja Wirenius (tiedottaja). Hallituksen varajäseninä kaudella 2023 toimivat: Eeva Kaisa Malin, Eeva Määttänen, Erja Raussi

Hallituksen jäsenistä on lisätietoa Kean kotisivuilla osoitteessa: https://kea.oaj.fi/keita-me-olemme/

Tapahtumia keväälle 2023:

Olemme mukana Educa-messuilla pe 27.1.- la 28.1.2023 Messukeskuksessa. Löydät meidät Opetusalan johtajien yhteiseltä osastolta 6e31. Lue lisää messuvinkkejämme tämän kirjeen lopusta.

VERTAISMENTOROINTI YHDISTYKSEN JÄSENILLE

Haluatko viettää rauhallisen hetken keskustellen työstäsi kollegoiden kanssa? KEA ry tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden vertaismentorointiin. Vertaismentorointiryhmässä voit luottamuksellisesti jakaa kokemuksia ja ajatuksia oman työn ajankohtaisista asioista ja saada tukea omaan työhösi.

Ryhmä käynnistyy maaliskuussa etäyhteyksin Zoomissa. Lyhyet alustukset toimivat keskustelun avaajina, ne pidetään kokoontumisen alussa seuraavista teemoista:

  • To 2.3 klo 14:45 – 16:15        Tulevaisuusajattelu
  • To 16.3 klo 14:45 – 16:15        Megatrendien vaikutus koulutusalaan
  • To 30.3 klo 14:45 – 16:15        Johtaminen
  • To 13.4 klo 14:45 – 19:30        Työnhallinta
  • To 27.4. klo 14.45-16.15         Valinnainen teema

Mentoroijina toimivat koulutettu vertaismentorintiohjaaja Maija Knutti ja kehittämispäällikkö Kari Nostaja. Ryhmään otetaan 4 – 8 henkilöä. Kevään 2023 vertaismentoroinnin ilmoittautuminen on avattu ja se päättyy 20.02.2023. Ilmoittautumiset ja tiedustelut sähköpostitse, osoitteeseen kari.nostaja@gmail.com.

 

Kirjakohtaaminen

KEA:n kirjakohtaaminen on rento ja mukava tapa tulla tutuksi Kea-verkoston kanssa. Kirjaksi valitaan ajankohtainen, löyhästi ammatilliseen osaamiseen liittyvä kirja. Seuraavaksi kirjaksi on valikoitunut Lauri Järvilehto: Mestariajattelijan työkalut, 2023. Tammi. Lue ainakin luku 5: Luova ajattelu.

Kirjapiiri kokoontuu verkossa keskiviikkona 1.3.2022 klo 18.30-20. Ilmoittaudu mukaan laittamalla viestiä anumarihietala@gmail.com.

Save the date:

  • Kevään toinen kirjakohtaaminen pidetään 3.5.2023. Voit ehdottaa luettavaa ja kuunneltavaa toukokuun kohtaamiseen. Ehdotukset sähköpostitse osoitteeseen: anumarihietala@gmail.com
  • Kevätkokous lauantaina 15.4.2023 klo 15 alkaen Helsingissä. Tervetuloa tutustumaan toimintaamme ja henkilöihimme!

 

OAJ:n INFOA Kea:n jäsenille

Educa- messut ovat tulossa 27-28.1.2023.
Ohjelma löytyy kokonaisuudessa täältä: https://educa.messukeskus.com/ Tässä tärppejämme johtaja- ja asiantuntijatöissä oleville:

 

PE 27.1. Avajaiset

*10.30–12.00 Sivistys – voimavara tulevaisuuteen, Visio-lava

Avajaiskeskustelussa pohditaan mitä sivistys on ja miten se kehittyy. Mihin sitä tarvitaan?

Mitä sivistys on tulevaisuudessa?Avauspuheenvuorot Katarina Murto puheenjohtaja OAJ, Li Andersson opetusministeri OKM, Minna Kelhä, pääjohtaja OPH sekä Paula Eerola, pääjohtaja Suomen Akatemia. Alkupuheenvuorojen jälkeen keskustelemassa Sivistysakatemian käyneistä Lauri Järvilehto ja Anna Talasniemi. Mukana myös professori Arto O. Salonen. Juontajana toimittaja Reetta Räty yhdessä SOOLin puheenjohtaja Hanna Rahkosen sekä Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Ella Siltasen kanssa.

PE 27.1. Johtajuuden kokonaisuus

*12.10–12.50 Hankehumpan ahdingossa – entä viihtyminen koulussa, päiväkodissa tai oppilaitoksessa, Taito-lava

Tilaisuudessa keskustellaan siitä mikä on muuttunut oppimisessa ja opettamisessa ja miten muutos vaikuttaa johtamiseen ja opettajan työhön? Entä miten oppilaat, lapset ja nuoret on huomioitu tässä oppimisen muutoksessa, välineet, ympäristö ja viimeisin tekniikka ja tieto ei turvaa oppijan viihtymistä. Kiusaaminen ei ole hävinnyt mihinkään. Keskustelemassa puheenjohtajat Antti Ikonen (SURE), Anitta Pakanen (VOL), Matti Hursti (Opsia) sekä Sanna Saarinen (KEA), keskustelussa mukana Paula Aalto, kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

*12.50–13.30 Kannustamalla eheyttä ja lisää viihtymistä kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa, Taito-lava

Voiko koulu, päiväkoti, rehtori, johtaja, opettaja, oppilaat tai lapset ja nuoret itse oikeasti tehdä jotain alati ilmenevälle kiusaamiselle? Onko olemassa jokin tuloksia tuottava keino? Kannustusryhmä-toiminnasta on saatu hyviä kokemuksia mm. Ruotsissa. Esityksessä Jessica Schmidt, vararehtori, Malmösta kertoo Kannustusryhmä-toiminnasta ja saavutuksista yhdessä psykologi Ben Furmanin kanssa. Esitys on kaksikielinen, suomi ja englanti. Esiintyjät: Jessica Schmidt, vararehtori ja Ben Furman, psykologi

*13.30–14.10 Johtajana kriisissä tai muuten vaan kaaoksessa – miten selviydytään, Taito-lava

Miten rehtorit, päiväkodinjohtajat, johtajat ja muut esihenkilöt selviytyvät tämän päivän työtehtävistään? Vaatimuksia ja pyyntöjä tulee joka puolelta, resurssipula on jatkuvasti läsnä ja uuttakin pitäisi kehittää.  Esiintyjä: Mika Aaltola, johtaja, FIIA

*14.10–14.50 Johtaja, laita happinaamari ensin itsellesi!, Taito-lava

Tunne itsesi! Se on kaiken elämänviisauden alku. Itsensä johtaminen on kaiken johtamisen lähtökohta. Itsetuntemus on itsensä johtamisen perusta. Kun osaat johtaa itseäsi hyvin, sinulla on mahdollisuus toimia hyvin tiimissä ja valmius johtaa muita. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan, miten löytää tasapainoa omaan elämään ja sitä kautta saada oma tiimi kukoistamaan.

Esiintyjät: Henri Karjula, LitM, Business Coach ja Marita Haapasalo KM, opettaja, Business Coach Järjestäjä: Hälsa

 

LA 28.1. Educassa Ammatillisen koulutuksen kokonaisuus, tila 103

*13.20–13.50  Osaamisen kehittämiseen kannattaa panostaa, tila 103

Millä rahalla ja millä hinnalla -selvityksen pohjalta puhutaan ammatillisen koulutuksen rahoituksesta. Osaamisen tunnistaminen ja sen tunnustaminen on ammatillisessa koulutuksessa keskiössä. Miten osaamisen tukemisessa huomioidaan työelämän ja oppilaitoksen osuus oppimisen mahdollistajana ja tukena. Esiintyjä: Sanna Rekola, asiantuntija, Sitra

*13.50–14.25 Ammatillinen koulutus rakentaa yhteiskuntaa, tila103

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelijat ovat kaikenikäisiä ja siksi oppimisen polutukset ovat myös yksilöllisiä. Sampoin ammatillinen opettajuus on tehtävä, jossa on monia erityispiirteitä. Haasteena ammatillisessa koulutuksessa on osaamistarpeiden, työvoiman ja osaajien tarpeen haasteet ja yhteensovittaminen. Esiintyjä: Satu Ågren, johtava asiantuntija, AMKE

*14.55–15.15 Kansalaisopistot sivistyksen sydän, tila 103 

Vapaan sivistystyön tuki ammatilliseen osaamiseen ja koulutukseen. Erilaisten koulutuspolkujen huomioiminen toiminnassa. Millaisia yhteistyömahdollisuuksia eri oppilaitosten välillä on tukea oppijan polutusta ja osaamista. Esiintyjä: Jaana Nuottanen

 

Nähdään messuilla tai muissa tapahtumissamme!

Valoisia ja energisiä päiviä toivottelee KEA ry hallitus

 

Seuraa toimintaamme Facebookissa @oaj.kea.fi, Twitterissä @KEAyhdistys ja nettisivuilla oaj.kea.fi

Uutiset

Uutiset

Jäsenkirje 2/2024

28.05.2024

Uutiset

Jäsenkirje 1/2024

05.03.2024

Uutiset

Jäsenkirje 2/2023

11.04.2023

Tapahtumat